Nyheter Husvagn.se

Extra hastighetskontroller

Madelene Kristensson 2015-04-10

Under nästa vecka kommer det ske fler kontroller av hastighet på svenska vägar. Det meddelar Nationalföreningen för Trafiksäkerhetens Främjande (NTF).

Källa: Bild: Polisen

Det är främst vägar där förare har som vana att köra över hastighetsgränsen, samt där olyckor är vanligt, som kommer få extra kontroller under kommande vecka. De extra kontrollerna på så kallade "problemvägar" är ett europeiskt initiativ och organiseras runt om på hela kontinenten.

Vilka vägar som är aktuella för extra kontroller beror på hur den lokala problembilden ser ut. Något som ska tillämpas ytterligare efter Polismyndighetens omorganisation.

- Polisen lokalt vet var det går fort. Målet är färre döda och svårt skadade och då måste hastigheten ner, säger Mats Östman, poliskommissarie chef trafiksektionen Region Mitt i ett pressmeddelande.

Att uppskatta risken med för hög hastighet är många gånger svårt för människor, och enligt siffror från Trafikverket kör så många som 53 procent över hastighetsgränsen. Vad många inte inser är att våldet mot kroppen vid en krock i 90km/h är likvärdigt med ett fall från 10:e våningen.

- Om alla lättade lite på gasen, och några lättade ganska mycket, skulle vi minska antalet olyckor och rädda liv, kommenterar NTF:s generalsekreterare Marie Nordén.

Insatsveckan äger rum mellan den 13-19 april.

Fler nyheter

Mest lästa

Tack för din prenumeration!

Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.