Nyheter Husvagn.se

”All time high” för bensinpriserna

Husvagn.se 2019-05-02

Det blir allt dyrare för svenskarna att tanka sina bilar. Drivmedlena har sedan årsskiftet ökat i pris och riskerar att öka ytterligare under sommaren.

Enligt uppgifter från drivmedelsföretaget OKQ8 så kostade en liter bensin i januari, 2019 14,65 kr vid en bemannad station. Nu kostar det vid samma station 16,69 kronor. Drivmedelsföretagen höjde den 24 april riktpriserna vilket ledde till denna ökning på över två kronor. Bensinpriserna på företagen Preem och Circle K har stigit i samma takt. Enligt Ulf Svahn på drivmedelföretagens branschorganisation SPBI har denna ökning resulterat i att det är dyrare än någonsin för svenskarna att tanka sina bilar.

I en artikel av ViBilägare förklarar Svahn att priset på bensin aldrig tidigare varit över 16.56 kronor och att det i nuläget är ett slags ”all time high”. Man är dock inte säker från prishöjningen även om man inte kör ett bensindrivet fordon. Priserna på diesel och etanol har nämligen också höjts. Dieseln kostar nu 16,44 kronor per liter och etanolen är uppe i 11,95 kronor per liter.

Enligt Svahn så beror denna prisökning främst på tre saker; råoljepriset, världsmarknadspriset och dollarpriset.

- Svenska kronan är just nu svag och dollarn är en bra bit över 9 kronor. Och man måste köpa dollar för att kunna köpa råolja, då fatpriset anges i dollar, förklarar Svahn i ViBilägares artikel.

De närmaste månaderna finns det också risk för att priset kommer att höjas ytterligare. Under sommarhalvåret använder svenskarna överlag sina bilar mer. Semestern ger utrymme för strandbesök, husvagnssemester och roadtrips av olika slag.

- Vi är på väg in i ”driving season”, alltså då västvärlden använder mer bensin, förklarar Svahn i ViBilägares artikel.

Han menar på att västvärldens körvanor under sommaren och semestern gör att det blir högsäsong inom drivmedelsbranschen. Denna högsäsong kan leda till att priset på bensin, diesel och etanol kan höjas ännu mer. 

Fler nyheter

Mest lästa

Tack för din prenumeration!

Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.