Nyheter Husvagn.se

Aldrig tidigare påställda husvagnar behöver ställas på

Madelene Kristensson 2014-09-19

I oktober träder nya EU-lagar i kraft som kommer göra det betydligt svårare att ställa på husvagnar. Transportstyrelsen uppmanar därmed alla med en husvagn som aldrig varit påställd att göra så innan tiden löper ut.

Källa: Bild: Emelie Johansson

Tidigare har husvagnar kunnat typgodkännas enligt svenska regler, men från och med den 28 oktober gäller nya EU-lagar. Dessa lagar berör dig med en husvagn som ej blivit påställd efter köp. 

Om din husvagns typgodkännande tilländalöper på berört datum och aldrig har blivit påställt är fordonet endast förregistrerat. Husvagnen kan därmed inte användas i trafik. För att underlätta för ägare med aldrig tidigare påställda husvagnar uppmanar Transportstyrelsen att ställa på fordonet innan typgodkännandet upphör och lagen börjar gälla. Ska husvagnen sedan inte användas i trafik kan den ställas av igen - det är dock av vikt att ställa på husvagnen första gången när typgodkännandet gäller för att undvika onödigt krångel i framtiden.

Om du väljer att inte ställa på husvagnen kommer det bli avsevärt svårare att få husvagnen godkänd för trafik efter att EU-reglerna trätt i kraft. Ska du till exempel sälja fordonet vidare till någon som vill använda den i trafik eller själv börja använda den på vägarna någon gång kan det vara bra att ställa på den när typgodkännandet är giltigt. Ska husvagnen ställas på enligt de nya reglerna efter 28 oktober krävs det nämligen ett enskilt godkännande av ett besiktningsbolag.

Ett brev från Transportstyrelsen gällande de nya reglerna skickas ut till berörda inom de närmsta dagarna.

När du ställer på ditt fordon tillkommer kostnad för vägtrafikregisteravgift, skyltavgift och fordonsskatt.

Här ställer du på ditt fordon

Fler nyheter

Mest lästa

Tack för din prenumeration!

Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.