Taklucka 50x50 cm
Fiamma taklucka 50x50

En taklucka i 50x50 cm med rullgardin och insektsnät som ger en bra och kontinuerlig ventilation.

Produktegenskaper

 • UV-resistent plast
 • Självventilation
 • Har rullgardin och insektsnät inbyggt

Produktöversikt

Fiamma taklucka är i storleken 50x50 cm och finns i färgerna kristallklar och vit. Takluckan har en kombinerad rullgardin och insektsnät. Den ger en bra och kontinuerlig ventilation i husvagnen och släpper samtidigt in mycket ljus. Luckan är gjord i UV-resistent plast. Den ska inte vara öppen när du kör. Vid monterings behövs montageskruv och tätningsmassa av Butyl som köps separat.

Storlek: 50x50 cm

Taktjocklek: 33–70 mm

Höjd över tak: 85 mm

Vikt: 4,4 kg


Taklucka 40x40 cm
Dometic Mini Heki Style taklucka 40x40

En taklucka i storleken 40x40 cm med inbyggt myggnät och rullgardin som ger både luft och ljus.

Produktegenskaper

 • Inbyggt myggnät och rullgardin
 • Modell med forcerad ventilation
 • Flera modeller

Produktöversikt

Dometic Mini Heki Style är en taklucka i storleken 40x40 cm som släpper in både ljus och fräsch luft. En rullgardin gör det mörkt och ett myggnät håller eventuella insekter borta. Välj mellan en variant med eller utan forcerad ventilation och två tjocklekar att välja mellan. Den kan öppnas till 50 grader.

Storlek: 40x40 cm

Taktjocklek: 25–42 eller 43–60 mm

Vikt: 3,3 kg


Taklucka 96x65,5 cm
Dometic SEITZ Heki 2 de Luxe

En större taklucka med belysning, forcerad ventilation och mörkläggningsgardin.

Produktegenskaper

 • Inbyggt myggnät och rullgardin
 • Forcerad ventilation
 • Integrerad belysning

Produktöversikt

Dometic SEITZ Heki 2 de Luxe är en större taklucka med dubbelt akrylglas i storleken 96x65,5 cm. Den har en inre ram med insektsnät och en steglöst justerbar mörkläggningsgardin. Takluckan har även en fjädring för enklare öppning. Den har forcerad ventilation och en maximal öppning på 55 grader.

Storlek: 96x65,5 cm

Taktjocklek: 32–60

Vikt: 11 kg


Tacklucka 28x28 cm
Dometic Micro Heki 28 x 28 cm takfönster

Ett kompakt takfönster till husvagnens badrum med frånluftsventilation, insektsnät och mörkläggningsgardin.

Produktegenskaper

 • Forcerad ventilation
 • Kompakt fönster
 • Inbyggt myggnät och rullgardin

Produktöversikt

Dometics kompakta takfönster Micro Heki passar för ett badrum i husvagnen och är i storleken 28x28 cm. Det har dubbelt akrylglas med tonas utsida och insektsnät. Takluckan finns med eller utan forcerad ventilation och mörkläggningsgardin. Du kan öppna fönstret i två steg med en maxvinkel på 50 grader. Monteringssats köps separat.

Storlek: 28x28 cm

Taktjocklek: 23–42 mm


Köpguide: Så väljer du rätt taklucka

En taklucka ger dig möjlighet till mer ljus i husvagnen. Eftersom den också går att öppna så blir ventilationen bättre och du får in frisk luft i husvagnen. Behöver du byta din taklucka till husvagnen finns det flera olika varianter att välja mellan.

Olika sorters takluckor till husvagn

Det är ditt behov som styr vilken taklucka du ska välja till din husvagn. Det finns fönster i olika storlekar, öppningsbara, skjutbara eller fasta som bara släpper in ljus. Vissa takluckor kommer även med inbyggd rullgardin om du vill kunna stänga ute ljuset och insektsnät för att hålla myggen borta. Du kan välja en lucka med eller utan fast ventilation. En fast eller tvingad ventilation betyder att du även med stängd lucka alltid får luftcirkulation. De flesta har fast ventilation men campar du på vintern får du en del värmeutsläpp den vägen. Har du en taklucka med fast ventilation idag och ska köpa en ny är det bra att välja samma, annars måste du lösa ventilationen på annat sätt.

Material och storlek

Den vanligaste storleken på en taklucka till husvagnen är 40x40 cm eller 50x50 cm, men det finns också större varianter. Takluckor för badrum är oftast lite mindre. Luckorna är ofta gjorda i rejäl plast med dubbla glas. De sticker upp lite grann så glöm inte att stänga luckan när du är ute och kör, särskilt i utrymmen som är trånga så att du inte skrapar sönder den. Tjockleken ligger oftast på 25 och 42 mm.

Så byter du en taklucka

Det finns många anledningar till att du behöver köpa en ny taklucka. Den kan ha åkt av, gått sönder eller börjat läcka. Du kan antingen lämna in husvagnen för att sätta på den nya takluckan, men du kan också byta den själv. Det är enkelt att byta den – läs beskrivningen ordentligt innan du börjar. Det följer ibland med skruvar men ofta får du köpa det och tätningsmassa separat. Köp då en tätningsmassa som är anpassad för plåt, till exempel butyltätningsmassa. När du pratar om storleken på takluckan så är det också hålet du pratar om. Har du svårt att veta vilken storlek du ska köpa kan du montera ner innerramen och sedan mäta hålet. Då kan du även mäta tjockleken på taket. På många gamla husvagnar var det vanligt med ett hålmått på 48x48 cm vilket betyder att du kan behöva göra hålet större. Det kan du göra på egen hand genom att såga i taket.

Rengöring av taklucka

Det är vanligt att löv, frön och annan smuts täcker takluckan när du har kört med den ett tag. Då kan du tvätta den med såpavatten. Har du en taklucka som har dubbla glas kan du behöva plocka isär den för att kunna göra rent ordentligt.

Taklucka till husvagn, ger både ventilation och ljus.


Redaktionen
Husvagn.se
info@husvagn.se