Hög effekt
Sunwind Windflame gasolkamin 4200 watt

En säker gasolvärmare med hög effekt och snabb uppvärmning.

Produktegenskaper

  • Hög effekt på 4200 watt
  • Tändsäkring, CO2-säkring och piezotändning
  • Tre val av temperatur

Produktöversikt

Gasolvärmaren Windflame från Sunwind är en mycket effektiv och flyttbar värmekälla som ger en skön strålvärme utan installation. Den värms upp snabbt och har hög effekt på 4200 watt. Du kan själv välja temperatur genom en trestegsreglering.

Värmaren har piezotändning, tändsäkring och CO2-säkring och gasoltuben placeras baktill. Den har en ren och luktfri förbränning. Gasolregulatorset köps separat.

Mått: L 47 x H 72,5 x D 41 cm

Effekt: 1630–4200 watt

Vikt: 10,4 kg

Förbrukning: 326 gram per timme


Med elektrisk fläkt
Sunwind Gasolkamin Infravärmare Fan-tastic

En effektiv gasolkamin med inbyggd fläkt.

Produktegenskaper

  • Fläkt på 230 volt
  • Effekt: 4,2 kW
  • För gasoltub på 10 kg
  • Med koldioxidsäkring

Produktöversikt

Sunwind Gasolkamin Infravärmare Fan-tastic är en effektiv modell som har en inbyggd 230 volts fläkt. Gasolkaminen har en effekt på 4,2 kilowatt och värmer snabbt upp utrymmet runt omkring. 

Kaminen har piezoelektrisk tändning och rymmer en gasoltub på tio kilo. Med denna gasolkamin är det enkelt att justera värmen, och den har också en koldioxidsäkring som gör att den är säker att använda. Tack vare hjulen är den också enkel att flytta vid behov. 


Kompakt gasolvärmare
Sunwind Miniflame gasolvärmare 630–1550 watt

Liten och kompakt gasolvärmare för snabb uppvärmning.

Produktegenskaper

  • Liten värmare för snabb uppvärmning
  • Tändsäkring, CO2-säkring och piezotändning
  • Två effektlägen

Produktöversikt

Sunwinds gasolvärmare Miniflame är en kompakt och mindre värmare som ger en effekt på 630–1550 watt och snabbt värmer upp ditt förtält. Den är lätt och enkel att flytta och är säker med både tändsäkring och CO2-säkring. Den har piezotändning och har två effektlägen. I priset ingår inte gasolregulatorset.

Mått: L 40 x H 32 x D 15 cm

Effekt: 630–1550 watt

Vikt: 3,5 kg

Förbrukning: 118 gram per timme


Köpguide: Så väljer du rätt gasolvärmare till husvagnen

Det blir snabbt kyligt när solen gått ner. En gasolvärmare eller gasolkamin ger dig möjlighet att kunna använda ditt förtält alla dagar året om oavsett väder. Den ökar temperaturen i husvagnens förtält snabbt och ger skön värme. Då kan du sitta ute och njuta tillsammans med familj och vänner kyliga sommarkvällar som kallare höstdagar. Passar perfekt för dig som gillar värme och en hög dos av mysfaktor.

Vad är en gasolvärmare?

En gasolvärmare är ett sorts värmeelement som du kan använda för att snabbt få upp värmen i till exempel husvagnens förtält. Gasolvärmare är ofta enkla att använda, flyttbara och ger värme snabbare än en elektisk värmare gör. De är dessutom billiga i drift eftersom du använder en gasoltub istället för att belasta husvagnens el. De drar mindre och är därför också bättre för miljön. När du köper en gasolvärmare ingår oftast inte ett gasregulatorset, utan detta kan du behöva köpa till.

Så fungerar en gasolvärmare

En gasolvärmare eller gasolkamin är en kamin som drivs på gasol. De flesta tänder du med piezotändning, vilket betyder att du bara trycker på startknappen så sköts allt automatiskt. Gasol är ett bränsle som består av den rena gasen propan som vid förbränning blir vatten, kväve, syre och koldioxid. Eftersom värmaren går på gasol och inte behöver kopplas in i något eluttag kan du placera den var du vill. Köper du en stor modell kan det vara en fördel att ha hjul på den för enklare förflyttning. 

En bra gasolvärmare kan ha en effekt på runt 500 watt medan en bättre kan ge upp till 4000 watt. Oavsett storlek på ditt rum så kan det vara en fördel att välja en med lite högre effekt så att du snabbt kan få värme och sedan skruva ner den till en lägre effekt. På så sätt sparar du på gasolförbrukningen. Det är också bra att köpa en där du själv kan reglera värmeläget efter behov. För att sprida värmen i rummet kan du komplettera med en fläkt eller välja en värmare som har en inbyggd elfläkt. 

Fler användningsområden

En gasolvärmare passar bra för dig som vill ha lite mer värme i ditt förtält till husvagnen. Den kan också vara bra att ha som en extra värmekälla till husvagnen. Antingen om din andra el inte fungerar eller för att snabbt värma upp husvagnen om elen inte varit igång på länge.

Att tänka på – säkerheten är viktig

Eftersom gasolvärmare består av gasol är det också viktigt att tänka på säkerheten. Läs alltid manualen innan du använder den första gången. Köp en gasolvärmare som har tändsäkring som stänger av gasolen om lågan inte brinner. Det är också bra om värmaren har en koldioxidvakt, C02-vakt, som stänger av den om koldioxidhalten blir för hög. Eftersom gasolen tar mycket syre måste du se till att ha god ventilation, annars kan koldioxidhalten bli för hög. Ställ aldrig något framför gasolvärmaren, lämna den inte på utan att någon är i närheten och se till att inga barn kommer för nära och bränner sig. Se till att den står stadigt utan risk att välta. Om den välter kan flytande gasol rinna till brännaren vilket kan ge en stor låga.

Bra att känna till om gasoltuber

Till en gasolvärmare använder du en gasoltub och den köper du separat. Det finns gasolflaskor i aluminium, stålplåt och komposit och går att köpa både på bensinstationer och utvalda butiker. Av säkerhetsskäl ska dina gasoltuber alltid förvaras i väl ventilerade utrymmen eller utomhus. Innan du använder gasolen måste tuben vara rumstempererad. I Sverige är det endast tillåtet att hemma förvara den gasol som anser vara ett normalt hushållsbehov – vanligtvis en gasoltub och en reservbehållare.

Gasolvärmare till husvagnens förtält - gör att du kan använda förtältet året om.

Läs också: Förtält till husvagn – därför ska du köpa detta

Läs också: Så väljer du rätt AC till husbil


Redaktionen
Husbil.se