För 12 volt
Nexa gasvarnare MTG-3000H 230V/12V

Ett populärt gaslarm som varnar snabbt mot gasläckage och som kan anslutas till husvagnens 12 voltsuttag.

Produktegenskaper

 • Larmar för flaskgas, LPG-gas, LNG-gas och naturgas
 • Kan anslutas till 12 volt-uttaget
 • Godkänd enligt standard EN-50194
 • Fläkt som kan orsaka lågt vinande ljud

Produktöversikt

Nexa MTG-3000H är en bra gasvarnare för husvagnen som fästs på väggen. Den varnar snabbt vid läckage av flaskgas, LPG-gas, LNG-gas, naturgas och stadsgas, men inte för narkosgas. Gaslarmet kan anslutas till husvagnens 12 voltsuttag via adapter eller till ett vanligt 230-uttag. Den har en larmsignal på 86 dB. Varnaren är godkänd enligt standard EN-50194.


Prisvärt gaslarm
Housegard gasvarnare GA101S 230 voltsdrift

Ett prisvärt gaslarm för 230 volt som reagerar på LPG-gas och LNG-gas.

Produktegenskaper

 • Larmar för bland annat propan, butan, metan, naturgas
 • För 230 volt
 • Godkänd enligt standard EN-50194

Produktöversikt

Housegard Gasvarnare GA101S är ett gaslarm för husvagn som reagerar på alla typer av brännbara gaser som LPG-gas och LNG-gas (propan, butan, metan och naturgas). Den är för 230 volt och är utrustad med en fast ojordad kabel. Den är godkänd enligt standard EN-50194 och fungerar i temperatuer -10 till 50 grader.


Drivs med batteri
Sunwind gas/narkoslarm batteridrivet GLA-XL

Ett batteridrivet gas- och narkoslarm som även larmar för kolmonoxid.

Produktegenskaper

 • Larmar för propan, butan, narkosgaser, koldioxid, rök
 • Varnar även för kolmonoxid
 • Drivs av mycket hållbart batteri

Produktöversikt

Sunwinds batteridrivna gas/narkoslarm GLA-XL gör din husvagnssemester säker. Gasvarnaren larmar för propan, butan, narkosgaser, koldioxid, rök och kolmonoxid (CO). Den klarar upp till 15 år utan ström, laddning eller batteribyte. Med det här gaslarmet får du en säker husvagnssemester.


Populärt kolmonoxidlarm
Deltronic CO7BD kolmonoxidlarm

Ett kolmonoxidlarm med digital indikator som varnar för kolmonoxidgas i din husvagn.

Produktegenskaper

 • Batteridrivet kolmonoxidlarm
 • Varnar för kolmonoxidgas
 • Digital indikator

Produktöversikt

Deltronic CO7BD är ett kolmonoxidlarm som varnar vid förekomsten av kolmonoxidgas (kolos, koloxid- eller CO-gas). Larmet drivs av ett batteri som håller i 7 år och har en inbyggd display som visar koncentrationen i luften. Ingen installation krävs och larmet sätts upp på väggen.


Köpguide: Så väljer du rätt gaslarm till husvagn

Många har tillbehör till husvagnen som drivs av gasol för att slippa belasta husvagnens el. Gaskökgasolkylskåpgasolvärmare eller annat som drivs med gasol kan också drabbas av gasläckage. Varje år sker också många gasolyckor i husvagnar och då är inte brandrisken den största utan läckage. För att kunna sova gott om natten kan det vara bra att köpa ett gaslarm som varnar för gas.

Vad är ett gaslarm och hur fungerar det?

Ett gaslarm reagerar snabbt och varnar när någon form av gas läcker ut i husvagnen. Får du i dig för mycket gas blir du förgiftad. Gaslarmet larmar redan innan gasen har nått den farliga nivån och avger ett skarpt ljud.

Du kan till exempel koppla gaslarmet till husvagnens vägguttag och det finns modeller som är anpassade till husvagnens 12 voltsuttag. Det finns också gaslarm som går på batteri och vissa klarar upp till 15 år utan batteribyte. Gaslarm som varnar för gasol ska placeras lång ner på väggen eftersom gasol är en tung gas som sjunker neråt.

Gaslarm till husvagn - köp ett gaslarm som varnar för gasläckage.

Olika sorters gas

 • Gasol – kallas också för LPG-gas och består främst av propan och butan.
 • Naturgas – kallas och för LNG-gas och består främst av metan.
 • Stadsgas – består av metan och luft.

Gaslarm – att tänka på

Det är alltid bra att testa gaslarmet med jämna mellanrum för att se att det fungerar ordentligt. En bra regel är att göra det varje gång du ska iväg med husvagnen. Du ska aldrig täcka över larmet eftersom sensorerna då kan påverkas. Larmet ska också hållas undan från fukt.

Vad gör jag om det läcker gas?

Om det läcker gas kommer larmet att avge ett högt ljud. Du märker också på lukten att det läcker gas. Skulle läckage ske ska du stänga flaskventilen och ventilerna till gasolutrustningen. Du ska släcka all eld och stänga av bilmotorn. Sedan ska du vädra ordentligt och inte använda utrustningen förrän du har åtgärdat läckaget. Gör du inget åt läckaget kan gasolen antända.

För att höja säkerheten ännu mer ska du alltid ha en brandvarnare och en bra brandvarnare med dig i husvagnen. Man rekommenderar en pulversläckare med minst två till sex kilo pulver. Förvara alltid din gasolutrustning på rätt sätt och kolla över din utrustning så att ledningarna inte är slitna. Läs alltid bruksanvisningen innan du installerar dina hushållsprodukter – och spara den. Se också till att alltid ha bra ventilation i husvagnen. Många husvagnar har till exempel taklucka med inbyggd ventilation.

Andra sorters larm: kolmonoxidvarnare och narkoslarm

Det finns fler varnare som kan vara bra till husvagnen. Komplettera gärna med en kolmonoxidvarnare. Kolmonoxid uppstår från förbränning av bränsle och är en doftlös giftig gas som är svår att upptäcka. Kolmonoxidvarnare ska placeras i mitten eller högre upp på en vägg. Det finns även särskilda gasvarnare som larmar vid narkosgas. Narkosgas kan till exempel användas av inbrottstjuvar som vill söva ägaren för att kunna stjäla värdesaker.

Läs också: Köpa brandsläckare till husbilen

Läs också: Köpa brandfilt till husbilen

Läs också: Välj rätt brandvarnare till husbil


Redaktionen
Husvagn.se
info@husvagn.se