Bra förbrukningsbatteri
Leoch 100 Ah CT Deep Cycle 12 V

Bra förbrukningsbatteri med kontinuerlig strömförsörjning.

Produktegenskaper

 • Förbrukningsbatteri för kontinuerlig strömförsörjning
 • Underhållsfritt ATG-batteri
 • Har en kapacitet på 100 Ah

Produktöversikt

Leoch 100Ah CT Deep Cycle 12 volt är ett renodlat förbrukningsbatteri som ska användas till husvagnens bodel. Det är ett underhållsfritt ATG-batteri som ger djupa cykler. Du kan använda batteriet tillsammans med solceller. Leoch är ett batteri från det svenska företaget Mastervolt som i över 20 år har arbetat med batteri- och strömförsörjningssystem.

Mått: L 330 mm x B 173 mm x H 212 mm

Vikt: 33 kg


Prisvärt
Fritidsbatteri 80 Ah

Ett lite mindre fritidsbatteri för enklare elektronisk utrustning.

Produktegenskaper

 • Kalcium-kalciumbatteri
 • Kapacitet: 80 Ah
 • För enklare elektronisk utrustning

Produktöversikt

Detta fritidsbatteri från Global är ett öppet kalcium-kalciumbatteri som är utvecklat för att fungera för normal användning i exempelvis husvagn eller båt. Batteriet har en kapacitet på 80 Ah och fungerar perfekt för enklare elektronisk utrustning. 

Mått
: 265 x 174 x 224 mm

Vikt
: 18 kg


Större AGM-batteri
Leoch 250 Ah 12 V

Ett större AGM-batteri för dig som behöver byta husvagnsbatteri.

Produktegenskaper

 • Ett större fritidsbatteri
 • Underhållsfritt AGM-batteri
 • Har en kapacitet på 250 Ah

Produktöversikt

Leoch 250Ah 12V är ett större fritidsbatteri för dig som hellre vill ha ett rejält batteri än två mindre. Detta AGM-batteri är underhållsfritt med goda egenskaper som lång livslängd och låg självurladdning och går att montera både stående och på sidan. Leoch är ett batteri från det svenska företaget Mastervolt som i över 20 år har arbetat med batteri- och strömförsörjningssystem.

Mått: L 522 x B 268 x H 220

Vikt: 78 kg


Köpguide: Så väljer du rätt batteri till husvagnen

För att kunna driva dina elektriska hushållsapparater, lampor och andra produkter som går på ström behöver din husvagn ha ett bra bodelsbatteri. Vi hjälper dig att välja rätt husvagnsbatteri så att du får en mer bekväm campingsemester med ström.

Vad är ett husvagnsbatteri?

När du ska byta batteri i husvagnen är det viktigt att välja rätt sorts batteri. En bil har ett startbatteri med egenskaper som passar för snabb uppladdning. När det handlar om en husvagn behöver du välja ett batteri som är framtaget för kontinuerlig strömförsörjning och som är gjort för att driva hushållsprodukter. Därför ska du välja ett husvagnsbatteri när du köper ett nytt batteri till husvagnens bodel. Köper du däremot ett fritidsbatteri får du ett batteri som både kan starta och som går att använda som förbrukningsbatteri.

Olika sorters husvagnsbatterier

Det finns flera olika husvagnsbatterier att välja mellan. Den här typen av batteri till husvagn kallas även för förbrukningsbatteri eller bodelsbatteri och många passar även till husbilar.

Blybatteri och syrabatteri som husvagnsbatteri

De klassiska vätskefyllda blybatterierna har funnits på marknaden sedan batterierna uppfanns och är en pålitlig batterimodell. Ett blybatteri är vanligare som startbatteri än som förbrukningsbatteri. De flesta vätskefyllda batterierna ska placeras stående.

Gelbatteri som husvagnsbatteri

Ett gelbatteri har bra förbrukningsbatteriegenskaper och har länge använts som husvagnsbatteri. Gelbatterierna är underhållsfria och innehåller ingen flytande syra och kan därför monteras både liggande och stående. Det klarar djupa urladdningar och har låg självurladdning. Du behöver inte heller underhållsladda batteriet när du inte använder husvagnen.

AGM-batteri som husvagnsbatteri

Ett AGM-batteri är ett batteri som blivit alltmer populärt de senaste åren och en av de vanligaste modellerna till din husvagn. Batteriet är underhållsfritt, stöttåligt, innehåller ingen flytande syra och har lång livslängd. Det är oftast lite billigare än ett gelbatteri eller litiumbatteri.

Litiumbatteri som husvagnsbatteri

Ett litiumbatteri är ett bra alternativ av batteri till din husvagn och har en modern teknik. Batteriet laddas upp fort, är lätt och håller i snitt tre gånger längre än andra batterier. Dessutom har det nästan obefintlig självutladdning. Dock är batteriet lite dyrare än andra batterier. 

Så väljer du rätt husvagnsbatteri.

Storlek på batteriet

Hur stort batteri du behöver ha till din husvagn beror på hur många elektriska apparater du har. 100 Ah är ofta standard i en husvagn och många väljer att använda två stycken. Kopplar du ihop två batterier är det dock viktigt att välja batterier med samma styrka och modell och som helst är köpta samtidigt så att inget är äldre än det andra. Är de olika gamla kan det äldre batteriet dra ned kapaciteten på det nyare batteriet vilket kan påverka livslängden.

Köpa husvagnsbatteri – att tänka på

Det finns en del saker att tänka på innan du köper ditt nya husvagnsbatteri.

 • Välj rätt fysiska storlek på batteriet så att du får plats med det i husvagnen.
 • Välj rätt styrka på batteriet så att det klarar att driva alla de produkter du tänker använda under din campingsemester. Idag drar husvagnar mindre ström än för 20 år sedan vilket gör att du inte alltid behöver välja det mest kraftfulla batteriet. Batterierna har även blivit bättre och klarar mer. Vi rekommenderar att du kikar på ditt gamla batteri och väljer samma styrka.
 • Köp ett batteri som är gjort för att klara både extrem värme och kyla, så att det inte laddar ut.

Läs också: Välj rätt batteri 12 volt


Redaktionen
Husbil.se
info@husbil.se