Nyheter Husvagn.se

Detta gäller när du ska besikta husvagnen

Husvagn.se 2022-02-07

Precis som en bil ska en husvagn också besiktas. Har du koll på när och hur ofta den ska besiktas? Vi ger dig all information om vad som gäller när du ska besikta husvagnen.

Besikta husvagn – att tänka på!

Det är viktigt att regelbundet besikta husvagnen, både för trafiksäkerhetens och miljöns skull. Du måste dessutom ha koll på när det är dags att besikta husvagnen.

Så går en besiktning av husvagn till

En besiktning utförs av en certifierad bilbesiktning och det finns flera stora företag att välja mellan, som Bilprovningen, Besikta bilprovning och Dekra.

Besiktningen sker i flera steg och så här går det till:

1. Bärande konstruktion

Först börjar besiktningsmannen att kolla hur den bärande konstruktionen ser ut. Hen kollar hur husvagnen ser ut på undersidan och kontrollerar så att stommen inte är skadad eller rostig. Infästningar och synliga delar av bromsarna undersöks så att de inte är skadade eller utsatta för rostangrepp.

2. Hjulsystem

Besiktningsmannen kontrollerar att hjulen sitter fast och är monterade på rätt sätt. Däckens mönsterdjup ska vara minst 1,6 millimeter och vara utan skador. Fjädringen undersöks och husvagnen hissar upp för att missljud i hjullagret ska upptäckas.

3. Belysning och kommunikation

Både lampor och reflexer är viktiga när det kommer till trafiksäkerhet. Husvagnens belysning kontrolleras, som positionsljus, blinkers, skyltljus och bromsljus.

4. Kaross

Besiktningsmannen kontrollerar så att karossen sitter fast ordentligt på husvagnens ram. Det ska inte finns vassa kanter eller något annat som kan skada dig eller andra på vägen.

5. Bromssystem

Bromsarna kontrolleras och ska fungera lika bra på båda sidorna av husvagnen. De ska stoppa husvagnen på rätt sätt när du bromsar bilen. Besiktningsmannen kontrollerar även parkeringsbromsen.

Detta kan du göra innan besiktningen

Det finns en del saker du själv kan kontrollera innan du besiktar husvagnen och som du kan åtgärda så att den går igenom besiktningen. Du kan titta så att blinkers, reflexer och belysning fungerar. Däckens möntersdjup ska vara minst 1,6 millimeter och handbromsen ska fungera, även katastrofbromsvajern. Husvagnen ska dessutom vara fri från lösa föremål så att inget skadar inredningen vid snabb inbromsning.

När ska man besikta husvagnen?

Eftersom husvagnar är registrerade under fordonskategorin släp ska den besiktas för första gången efter fyra år efter att den har tagits i trafik. Efter det ska husvagnen besiktas inom två år. Detta gäller för husvagnar som har en totalvikt på 3500 kilo. Har du en husvagn med en totalvikt på över 3500 kilo ska du besikta den första gången inom 12 månader den togs i bruk och därefter inom ett år.

Så ofta ska man besikta husvagnen

Enligt lag ska en husvagn besiktas vartannat år, men man rekommenderar att du av säkerhetsskäl gör en gasolkontroll minst en gång per år. Det är ditt eget ansvar att boka tid och om du inte besiktar husvagnen i tid får den automatiskt körförbud. Det enda du får göra då är att köra husvagnen till en verkstad för reparation eller till en bilbesiktning – men då måste husvagnen också vara påställd.

Vad kostar det att besikta husvagnen?

Vad det kostar att besikta husvagnen beror på om den är bromsad eller obromsad och ibland också på husvagnens totalvikt. Priset för en kontrollbesiktning brukar ligga runt 500-700 kronor och priset för en efterkontroll brukar ligga något lägre.

Prisexempel kontrollbesiktning Besikta bilprovning
- Husvagn bromsad, pris 619 kr.
- Husvagn obromsad, pris 499 kr.

Prisexempel kontrollbesiktning Bilprovningen
- Husvagn bromsad, pris 599 kr.
- Husvagn obromsad, pris 479 kr.

Prisexempel kontrollbesiktning Dekra
- Husvagn, pris från 469 kr.

Fler nyheter

Mest lästa

Tack för din prenumeration!

Du har nu valt att prenumerera på vårt nyhetsbrev.